Waarom zwemmen helpt om gezond oud te worden

Meer en meer senioren vinden zwemoefeningen hun favoriete en meest voordelige manier om fit te blijven. Het heeft weinig impact op de botten, pezen en gewrichten. En de kans op een blessure is erg klein. Naast een veilige workout biedt zwemmen nog veel andere gezondheidsvoordelen.

Verbeterde hersenfuncties

Een duik in het water verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen. Het bloed pompt beter, waardoor de bloedsomloop in uw hele lichaam en zelfs uw hersenen verbetert. Wat een positieve impact op uw cognitieve functies zoals het korte- en langetermijngeheugen heeft.

Pijnvrij bewegen

De gewichtloosheid neemt de druk op uw knieën, heupen en ruggengraat weg. In het water voelt u zich daardoor veel flexibeler. Dit maakt zwemmen een prettige vorm van bewegen als u last heeft van stijve of pijnlijke gewrichten, of aandoeningen zoals artritis.

Veilige en effectief

Het verliezen van spiermassa en -kracht hoort helaas bij het ouder worden. Met krachttraining is dit te verbeteren. Maar vanwege de zware belasting op de gewrichten durft niet iedereen dit aan. Met zwemmen heeft u dit probleem niet. Dit werkt ontspannend en is tegelijkertijd een effectieve manier om uw grote spiergroepen te trainen.

Minder kans om te vallen

Naast spieropbouw is zwemmen ook een goede en veilige manier om uw evenwicht en stabiliteit te verbeteren. Ouderen die regelmatig zwemmen hebben minder kans om te vallen. Dit is te danken aan het feit dat het lichaam tijdens het zwemmen gedwongen wordt het boven- en onderlichaam coördineren en zijn eigen stabiliteit en steun te produceren.

Verbeterde conditie

Omdat er weinig inspanning nodig is om uw lichaam door het water te bewegen, is zwemmen dé manier om uw conditie te verbeteren. Hoewel u in het water minder van uw lichaamsgewicht hoeft te dragen, kunt u toch een goede workout krijgen door de weerstand van het water.

Zwemmachine

Om deze positieve effecten van het zwemmen te vergroten, gebruiken veel mensen een EVAstream zwemmachine. Ongeacht de grootte van uw zwembad voelt het alsof u in een 25-meterbad zwemt. U hoeft niet eindeloos heen en weer te zwemmen om hetzelfde effect te krijgen. Dat maakt deze machine ideaal voor privézwembaden.

Ontspanning door inspanning

Met één druk op de knop wordt de EVAstream gestart. Gewoon, vanuit het zwembad. De stroming van het water dwingt u om op een krachtiger tempo te zwemmen. Het precieze tempo bepaalt u zelf. Laat u leiden door de gekleurde onderwaterverlichting die aangeeft wanneer een oefening start, versnelt of stopt. Zo focust u puur en alleen op uw slagen en uw ademhaling.

Effect in en buiten het bad

Al wanneer u de zwemmachine één keer per week gebruikt, zult u ervaren dat u het steeds langer volhoudt. Dat komt doordat de gezondheid van uw hart en bloedvaten erop vooruit gaan én uw longinhoud groter wordt. U raakt hierdoor veel minder snel buiten adem. Ook bij andere dagelijkse fysieke inspanningen zult u verschil merken.

Prettig bewegen en revalideren

Om baat te hebben bij zwemmen hoeft u geen duizenden baantjes te trekken. Gewoon door het water lopen kan voor sommige mensen ook al een helend effect hebben. Of denk bijvoorbeeld aan aquarobics. Een ideale low-stress oefening om lekker in beweging te blijven. Ook zeer geschikt voor mensen die op een veilige en prettige manier willen revalideren.

Dus spring in uw eigen zwembad! Benieuwd of de EVAstream iets voor u is? Probeer het gratis uit in één van onze testbaden.

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy