LED-verlichting maakt het ir. Ottenbad duurzamer, veiliger én gevarieerder

Sinds de oprichting in 1969 is het ir. Ottenbad in Eindhoven een voorloper. Toen met haar moderne faciliteiten en zwemonderwijs. Tegenwoordig met haar focus op duurzaamheid. Die je terugziet in de groene energie, die het bad via een speciale biomassacentrale opwekt. En nu ook aan de duurzame LED-verlichting van EVA Optic, aan het plafond en in de baden.

Gemeentelijke doelen

Duurzaamheid was dan ook een van de drie speerpunten van de Gemeente Eindhoven, om de verlichting van het ir. Ottenbad te laten vervangen. “In oktober 2018 zijn we begonnen met het vervangen van de verlichting van het ir. Ottenbad. Met drie hoofddoelstellingen: duurzaamheid, veiligheid en het bieden van meer functionaliteit voor bezoekers en verenigingen”, vertelt Marc Bax, Manager Technische Zaken bij de Gemeente Eindhoven in deze video.

Besparen op energie en onderhoud

Die doelstellingen zijn ruimschoots behaald. “We hebben een energiebesparing van ruim 80 procent kunnen realiseren”, vertelt Marc enthousiast. “LED-verlichting gaat langer mee dan conventionele verlichting. Daardoor hoeven we minder frequent de lampen te vervangen.”

Type:

Zwembad

Opgeleverd in:

2019

Locatie:

Eindhoven

Verbeterde veiligheid in en om het bad

Up-to-date

Ook de veiligheid van het zwembad is met de komst van de nieuwe LED-verlichting flink verbeterd, vertelt Marc: “De toezichthouders, die aan de rand van het bad staan, hebben nu goed zicht op de bezoekers. Omdat er meer zicht naar de bodem is.”

Optimale comfort en sfeer

Daarnaast is er veel aandacht besteed aan comfort en sfeer in en om de baden. “De wedstrijdverlichting heeft een upgrade gekregen en er is meerkleurige onderwaterverlichting aangebracht, die meebeweegt op de muziek”, aldus Marc. Ook is het zwembad voorzien van instelbare LED-verlichting boven de peuterbaden en warmkleurige, instelbare LED-verlichting boven het zonneterras.

Minke van Hamont, ploegleider zwembaden bij Gemeente Eindhoven, is ook erg blij dat er eindelijk nieuwe verlichting is. “Alles is eindelijk weer een beetje up-to-date. Ons bad is daardoor weer hartstikke mooi!”

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op.

We vertellen je graag meer over dit project