De Molen Hey: meer licht, minder energie

Zwembad De Molen Hey, in de gemeente Meierijstad, ervaarde problemen met haar verlichting. “Diverse onderwaterlampen brandden nog maar half of waren defect”, vertelt Bas Carpay, salesmanager bij Pomaz. “En ook de bovenwaterverlichting gaf veel storingen.” De conclusie was snel getrokken: het was tijd voor vervanging. 

Impactvol besluit

Op basis van een lichtplan van EVA Optic maakte Bas een voorstel. Dat sprak de gemeente aan. Maar voor zij tot een besluit overging, wilde ze de oplossing eerst met haar eigen ogen zien. “De gemeente wilde een goed besluit nemen, omdat ze naast dit bad ook bezig zijn met de ontwikkeling van twee nieuwe baden in Sint-Oedenrode en Veghel”, aldus Bas.

Type:

Zwembad

Opgeleverd in:

2020

Locatie:

Schijndel

Toegepast in dit project:

Regionale showcases

Energiezuinige lichtoplossing

Om de gemeente een goed beeld van de EVA Optic verlichting te geven, nodigde Bas hen uit op het kantoor van Pomaz. “Ons hele pand is verlicht met EVA lampen. In onze showroom hebben we alle boven- en onderwaterverlichting mooi gepresenteerd.” Maar dat was nog niet het einde van de tour. Bas nam de gemeente-ambtenaren ook mee naar het Ottenbad in Eindhoven. “Ook in dit bad hebben we alles met EVA verlichting gedaan.” Zo kreeg de gemeente een goed beeld van de verlichting in de praktijk en was de deal gauw gesloten.

Boven- en onderwaterverlichting

Eind 2019 werd het instructiebad opgeleverd en in april 2020 volgde het wedstrijdbad. Het laatste werd voorzien van RGBW-onderwaterverlichting en met LED-lijnen boven water, die het zicht tijdens de waterpolowedstrijden bevorderen. “De meerkleurige onderwaterlampen worden gebruikt tijdens de disco-avonden”, vertelt Bas. “De DJ heeft zelf vaak spots voor boven water bij zich, dan maken de gekleurde spots onder water het helemaal af.” 

“De Molen Hey is ontzettend tevreden met de probleemloze en energiezuinige lichtoplossing. Die, zowel boven als onder water, meer zicht biedt in de zwembadruimte.” Voor zowel de bezoekers als de badmeesters geeft de nieuwe verlichting een heel prettig, egaal lichtbeeld. “Ook het stroomverbruik is teruggebracht, terwijl de lichtopbrengst verhoogd is”, vertelt Bas enthousiast. Een andere, zeer gewenste functionaliteit is de dimfunctie van de nieuwe verlichting. “Hiermee kun je de verlichting afstemmen op de doelgroep die er zwemt.”

Opgefrist

De nieuwe verlichting zorgt niet alleen voor meer, prettiger en zuiniger licht. Bas: “Dankzij de goede onder- en bovenwaterverlichting ziet het zwembad zelf er ook veel frisser uit. Qua ruimte geeft dat een heel nieuw beeld. Voor de bezoekers is het heel aangenaam.”

We vertellen je graag meer over dit project