Aat de Jonge: all-electric zwembad

Op 20 februari 2020 opende voormalig burgemeester Aat de Jonge het gloednieuwe, naar hem vernoemde, zwembad in Dronten. Dat een wedstrijdbad, een peuterbad en een verwarmd doelgroepenbad telt. Met beweegbare bodems én onderwaterverlichting.

Voor ieder wat wils

Het is geschikt voor diverse sporten; van waterpolo tot duiken. En voor pool party’s. “Dan doen we de muziek hard en de onderwaterverlichting aan. Die verandert om de seconde van kleur!” vertelt locatiemanager Karin Meijnders enthousiast. “De onderwaterverlichting is ook heel leuk voor het zeemeermin-zwemmen dat we willen aanbieden. Vooral meiden vinden dat helemaal geweldig.”

Sfeervolle lichtlijnen

Naast onderwaterverlichting werden er per bad ook drie ook zwarte lichtlijnen toegepast, die door de balken heen gaan. Hierdoor verlichten ze niet alleen het bad maar ook één zijde van de balk. Dit effect geeft de sfeer die de architect voor ogen had. Ook Meijnders is tevreden: “De verlichting is één met het interieur. Dat is heel prettig.”

Type:

Zwembad

Opgeleverd in:

2020

Locatie:

Dronten

Toegepast in dit project:

Een all-electric zwembad

Energiezuinige verlichting

Een duurzame sportfaciliteit. Dat was de wens van de gemeente Dronten, toen zij in 2015 plannen maakte voor een nieuw zwembad. Bouwgroep Dijkstra Draisma kwam als winnaar van dit innovatieve bouwproject uit de bus, met een all-electric ontwerp. In plaats van een aansluiting op het gasnet, wordt de energieopwekking middels een duurzame warmtepomp gedaan. Aangevuld met energie uit de 580 PV-panelen op het dak.

Bij een duurzaam zwembad hoort ook energiezuinige verlichting. EVA Optic stond in het PVE (programma van eisen) voorgeschreven. Een logische keus, beaamt Mark Wijtze. Hij is E-werkvoorbereider bij Damstra Installatietechniek en kent EVA Optic goed. “EVA Optic producten zijn zeer goede producten voor de zwembadomgeving en staan daar ook om bekend”, vertelt hij. “Het eindresultaat is heel mooi en functioneel”, beaamt zijn collega en projectleider Gerrit Pleiter.

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op.

We vertellen je graag meer over dit project