Optisport investeert in veilige en sfeervolle LED-verlichting voor het Vrijburgbad

Veiligheid is een belangrijk aspect in ieder zwembad. Zo ook in het Vrijburgbad in Vlissingen, dat door locals en toeristen jaarlijks veelvuldig wordt bezocht. Toen het zwembadpersoneel aangaf dat zij niet meer voldoende licht had om goed toezicht te kunnen houden, ging Optisport op zoek naar een passende lichtoplossing.

Gespecialiseerde verlichting

Optisport vroeg EVA Optic om lichtadvies, over haar bestaande armaturen. Met een basis verlichtingsplan op zak ging zij vervolgens op zoek naar een installatiepartner. Die vond Optisport in Hellebrekers. “Drie jaar geleden hebben wij in het Vrijburgbad de onderwaterverlichting van het recreatiebad vervangen voor armaturen van EVA Optic”, vertelt Lammert Bonhof. “In zwembaden passen wij alleen maar verlichting van EVA Optic toe. Omdat zij gespecialiseerde verlichting hebben voor zwembaden. En, net als wij, alleen producten maken en diensten leveren waar ze zelf achter staan.”

Lees verder onder de foto’s.

De situatie

Overzichtelijk en sfeervol

Toen Bonhof de projectlocatie bekeek vielen een aantal zaken hem op. “Er zat geen verlichting in het plafond. Langs de buitenwanden zaten armaturen en in het midden stonden kolommen met uplighters. Hierdoor was er geen licht in het midden van het bad.” Ook had het zwembad de uplighters omgedraaid, zodat deze naar beneden schenen. Zo hoopte zij alsnog voldoende licht te creëren met de bestaande lampen. Dat gaf niet het gewenste resultaat. Bonhof legt uit waarom: “Als je van die grote stralers hebt, dan werkt dat juist verblindend als die direct op het water schijnen.”

Het voorstel

Naast het basis verlichtingsplan van EVA Optic, stelde Hellebrekers voor om een deel van de armaturen aan de wand te vervangen voor nieuwe sfeerverlichtingsarmaturen én RGBW-ledverlichting in het plafond. Zo kon het licht niet alleen verdeeld worden over de hele ruimte, maar ook delen uitlichten zoals het bubbelbad, de skim-out van de glijbaan, het zwemmersterras, de wildwaterkreek en het peuterbad.

Zo gezegd, zo gedaan. Hellebrekers installeerde EVA’s bovenwaterverlichting in het instructie- en recreatiebad en onderwaterverlichting in het wedstrijdbad en verenigingsbad. De complete lichtoplossing wordt middels een touchscreen gemakkelijk bediend door de toezichthouders. Bonhof: “In het recreatieve deel hebben we mono downlighters in het plafond gezet en daartussen RGBW downlighters aangebracht. Met de mono downlighters heb je een goede basisverlichting, waardoor de baden overzichtelijk zijn voor de toezichthouders en door de RGBW verlichting wordt het zwemmen nog leuker voor de bezoekers.”

Helemaal op peil

Het Vrijburgbad is op dit moment helaas nog gesloten voor recreatief zwemmen. Wel zijn de zwemlessen weer begonnen. In het instructiebad, waar deze lessen plaatsvinden, zijn aan beide zijden nieuwe lichtlijnen aangebracht. “Het verlichtingsniveau is nu helemaal op peil voor het lesgeven”, aldus Bonhof. Nu de veiligheid en de beleving meer dan op orde zijn, kan het Vrijburgbad niet wachten om haar deuren weer volledig te openen.

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op.

We vertellen je graag meer over dit project