Noorderparkbad Amsterdam

Opvolger Floraparkbad

Het in april 2015 splinternieuw geopende Noorderparkbad in Amsterdam-Noord opende destijds als opvolger van het Floraparkbad, dat na veertig jaar werd gesloopt. Bij de ontwikkeling van het Noorderparkbad stond duurzaamheid hoog bovenaan, waardoor er extra gefocust werd op de energierekening en milieubelasting. EVA Optic had de eer de LED verlichting voor dit sfeervolle openbare zwembad te mogen leveren.

Soort:

Zwembad

Opgeleverd in:

2015

Locatie:

Amsterdam

Uitdagende architectuur

De unieke ruitvormige houten dakconstructie vormde een mooie uitdaging voor onze lichtadviseurs. EVA’s adviseur Jan van Loon bedacht een unieke oplossing met zwart geanodiseerde EVAline armaturen. De zwarte EVAline armaturen werden ingebouwd in het houten plafond. De verdeling van de armaturen zorgt niet alleen voor optimaal gelijkmatige uitlichting, maar versterkt bovendien ook het design van de accommodatie. De vereiste lichtopbrengst van 500 lux (600 lux bij de start- en keerpunten) werd ruimschoots behaald.

Daarnaast werden er in diverse bassins EVA LED onderwaterlampen toegepast. Deze onderwaterlampen verhogen niet alleen de sfeer, maar zijn ook nuttige hulpmiddelen voor toezichthouders. Door de juiste selectie van de lichtkleur dringt het licht ver door in het water. Het licht wordt slechts minimaal geabsorbeerd waardoor het bassin egaal, tot op de bodem wordt verlicht.

Boven het recreatie zwembad werden EVA Classic LED downlights (type Aqua HE) in de plafonds ingebouwd. Deze armaturen zijn tevens gebruikt voor de entree, kleedruimtes en natte ruimtes elders in het gebouw. De Aqua HE productlijn van EVA Optic is specifiek ontwikkeld voor zwembadomgevingen, waar de eisen op het gebied van warmte, vocht en chloordampen hoog zijn. Reguliere verlichting is niet geschikt om in deze ruimtes toe te passen. De LED verlichtingsarmaturen van EVA Optic zijn veilig en voldoen aan alle nationale en internationale normen en richtlijnen op gebied van materialen en bevestigingen in zwembadomgevingen.

Begin mei 2016 heeft het Noorderparkbad in Amsterdam de Amsterdamse Architectuurprijs gewonnen. Vertegenwoordigers van architectenbureau Architekten Cie. en de Gemeente Amsterdam ontvingen tijdens het jaarlijkse Architectenbal de gouden medailles die tot deze prijs behoren. In november 2016 sleepte het Noorderparkbad de prestigieuze titel “Mooiste publieke zwembad ter wereld” binnen op de zwembadbeurs Piscine Global in Lyon.