“Voor LED-verlichting in zwemzalen, kleedaccommodaties en andere natte ruimtes kiezen wij altijd voor EVA Optic.”

Zwembaden 30 jaar onderhouden én de energierekening betalen, Hellebrekers doet het

“Een zwembad waarbij gemeenten zelf het beheer en de energie doen is een open boek”, vertelt bedrijfsleider Erik Keyl van Hellebrekers. In tegenstelling tot in Nederland, waarbij de bouw en de exploitatie vaak los aanbesteed wordt, kiezen veel Belgische gemeenten voor een DBFMO-overeenkomst. 

Dit is een totaalaanpak waarin het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) en exploitatie (Operate) van het zwembad uitbesteed wordt aan één partij. Die daarvoor, afhankelijk van de prestaties, een periodieke vergoeding ontvangt. 

De Vita Groep (Cordeel, Slangen+Koenis en Hellebrekers) ging de DBFMO-overeenkomst aan met de gemeente Middelkerke. Voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van het nieuwe zwembad en sportcentrum Vita Krokodiel

Hellebrekers kiest voor EVA Optic

Keyl vertelt: “Omdat wij dertig jaar verantwoordelijk voor de technieken zijn, kiezen wij producten en bedrijven waarvan we zeker weten dat ze ons dertig jaar goed terzijde staan. Voor LED-verlichting in zwemzalen, kleedaccommodaties en andere natte ruimtes kiezen wij altijd voor EVA Optic.” Zo ook in Middelkerke, waar ten behoeve van het sport- en instructiebad zwart geanodiseerde lijnverlichting en onderwaterverlichting toegepast is. Voor het sport- en instructiebad viel de keuze naast lijnverlichting en RGBW onderwaterverlichting tevens op downlighters en astro wandarmaturen. 

Vertrouwen op kwaliteit

Met de verlichting van EVA Optic weet Hellebrekers dat zij kan vertrouwen op de jarenlange kwaliteit en dat zij daarmee ook haar eigen beloftes waarmaakt. Zoals de kwaliteits- en prestatieafspraken, die de Vita Groep met de gemeente Middelkerke maakte voor Vita Krokodiel. Keyl: “Elke vijf jaar moeten wij aantonen dat de techniek nog steeds op een goed kwaliteitsniveau zit. En aan het einde van de 30 jaar ook.” 

Energie besparen is geld waard

Deze aanpak brengt voor Hellebrekers niet alleen zekerheid, maar ook risico’s met zich mee. Zo is de technische dienstverlener uit Nunspeet (NL) en Temse (BE) zelf verantwoordelijk voor de jaarlijkse energiefactuur van Vita Krokodiel. “Als wij minder energie verbruiken, dan dat wij geprognotiseerd hebben, dan wordt dat verdeeld tussen VITA en de gemeente”, legt Keyl uit. “Met die opbrengsten kunnen wij investeren om nog energiezuiniger te worden. Als EVA Optic over 10 jaar met nóg energiezuinigere verlichting komt, dan is dat heel interessant voor ons.”

Dertig jaar duidelijkheid

Wat de meerjarige totaalaanpak van de Vita Groep de gemeente Middelkerke oplevert? Duidelijkheid, inzicht en gemak vertelt Keyl. “De gemeente stelt de randvoorwaarden. Denk aan de tariefs- en openingsstelling, het programma van eisen, de jaarlijkse kosten en de kwaliteitsstandaarden. Zo weet zij precies waar ze de komende dertig jaar aan toe is.”

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy