NPR 9200:2015 Metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden

EVA Optic voldoet aan NEN richtlijn NPR 9200:2015

Metalen ophangconstructies en bevestigingsmaterialen in zwembaden bevinden zich per definitie in een agressief milieu. Er zijn immers maar weinig omgevingen waar meer van verlichting wordt geëist dan in een zwembad. Warmte, vocht en chloor: nog vaak wordt onderschat hoe groot de invloed van deze factoren is op de producten die zich in een zwembad bevinden. Naast deze factoren zorgt ook de temperatuurschommeling in een zwembad voor het aantasten van ophangconstructies en bevestigingsmiddelen. De aantasting van deze materialen betreft vooral corrosie van metalen delen van de ophangconstructie en bevestigingsmiddelen. Dit vergroot het risico op bezwijken en kan gevaarlijke situaties opleveren.

Onstaan richtlijnen

Deze risico’s hebben binnen de zwembadbranche de behoefte gecreëerd om duidelijkheid in bestaande situaties en voor de toekomst te krijgen. Welke ophangconstructies en bevestigingsmiddelen zijn geschikt en aan welke eisen dienen zij te voldoen? In het verleden zijn onderzoeken gedaan en diverse richtlijnen opgesteld, echter één richtlijn werd niet gehanteerd. Door verschillende marktpartijen, branches en het ministerie van Binnenlandse Zaken is het initiatief genomen om tot één Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) te komen. NPR 9200 is bedoeld voor de gehele bouwketen: van opdrachtgever, ontwerper tot aannemer, producent en installateur. En uiteraard ook voor de gebruiker: de eigenaar en/of beheerder van het zwembad.

NPR 9200:2015

NPR 9200:2015 geeft aan welke materialen voor metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden kunnen worden toegepast. Daarnaast is de NPR een leidraad voor op te stellen inspecties. De NPR 9200 is van toepassing op alle onderdelen van de ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden en heeft betrekking op alle bassinruimtes en hiermee in open verbinding staande ruimtes. De NPR 9200 is van toepassing op zowel nieuwbouw zwembaden als bestaande zwembaden, voor zowel publieke als niet-publieke zwembaden. De NPR 9200 is niet bedoeld voor kunststof ophangconstructies en bevestigingsmiddelen en hoofddraagconstructies en/of dakconstructies. De richtlijnen daarvoor worden nader toegelicht in NEN-EN 1990.

Van richtlijn tot norm

EVA Optic verklaart dat de metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen voor de Aqua HE productlijn voldoen aan NPR 9200:2015. NPR 9200:2015 is nog geen officiële norm, maar een publicatie welke is gebaseerd op de richtlijnen die EVA Optic al jaren volgt. Het NEN heeft zich als doel gesteld de NPR 9200:2015 in de toekomst om te zetten tot norm.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen? Neemt u dan gerust contact met ons ons op! Wij staan u graag te woord.

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy