Geef uw mentale en fysieke gezondheid een boost met een zwemmachine

Zwemmen is een geweldige vorm van gezond bewegen en een actieve levensstijl. Ontdek hoe zwemmen u helpt om lichamelijk fit te blijven en uw geestelijke gezondheid een boost te geven.

Wist u dat…

…u met een uurtje de schoolslag zwemmen evenveel calorieën verbrandt als met 9,5 km/u hardlopen? Maar dan zonder impact op uw botten, pezen en gewrichten. Waar hardlopers vooral in hun benen aan spiermassa werken, heeft u als zwemmer veel meer spiergroepen nodig om te blijven drijven. Uw hele lichaam moet aan de bak.

Full body workout

Door te zwemmen combineert u krachttraining met cardio. Uw hartslag gaat omhoog, door langdurig dezelfde soort beweging te herhalen, en u zet al uw spieren aan het werk. Deze full body workout zorgt ervoor dat u zo snel calorieën verbrandt.

Calorieënkiller

Hoeveel calorieën u precies verbrandt, is afhankelijk van welke zwemslag u doet en de kracht waarmee u dit uitvoert. Een persoon van 73 kilo verbrandt ongeveer 423 calorieën per uur bij het trekken van baantjes op een rustig tempo. 

Sneller afvallen

Om het afvallen te versnellen, kunt u gebruik maken van een tegenstroom zwemmachine. De toenemende stroming dwingt u om een krachtiger zwemtempo toe te passen. Dat werpt zijn vruchten af. Waar de persoon uit het voorbeeld in een rustig tempo 423 calorieën per uur kwijtraakte, verbrandt diezelfde persoon door de extra inspanning nu 715 calorieën per uur. 

Tip: zwem in de ochtend

Zwemmen op de vroege morgen is een fijne manier om uw hoofd leeg te maken en uw lichaam te stimuleren voor een energieke en creatieve (werk)dag. Doet u dit op een lege maag, dan dwing u uw lichaam om uw vetreserves aan te spreken als brandstof. Zo verbrandt u tijdens het zwemmen en gedurende de rest van de dag sneller calorieën. 

Wilt u juist spieren opbouwen, in plaats van afvallen? Dan is het belangrijk om licht verteerbaar voedsel te eten voor het zwemmen.

 

Daag uzelf uit

Of u nou zwemt om af te vallen, of juist om uw spieren op te bouwen, het is belangrijk dat u uzelf uit blijft dagen in elke training. Anders blijft uw lichaam op hetzelfde niveau presteren. Stap dus uit uw comfortzone en laat de zwemmachine afwisselen tussen interval-, sprint- en duurelementen, die oplopen in duur en intensiteit. Train ook verschillende spiergroepen door andere zwemtechnieken toe te passen. Dan bereikt u het optimale effect.

Conditie opbouwen

Hoe meer u met een zwemmachine traint, hoe beter uw conditie en vaardigheden worden. Al wanneer u de zwemmachine één keer per week gebruikt, zult u ervaren dat u het steeds langer volhoudt. Dat komt doordat de gezondheid van uw hart en bloedvaten erop vooruit gaan én uw longinhoud groter wordt. U raakt hierdoor veel minder snel buiten adem. Ook bij andere dagelijkse fysieke inspanningen zult u verschil merken.

Rustig alternatief

U hoeft niet elke dag te zwemmen om resultaten te zien. Gun uzelf ook rustdagen. Wissel uw zwemtraining bijvoorbeeld af met aquarobics op uw vrije dagen. De tegenstroom zwemmachine biedt een uitstekende low-stress oefening om in beweging te blijven op actieve hersteldagen. 

Stress verlichten

Zwemmen is dé manier om stress te verlichten. De fysieke inspanning in combinatie met de ritmische ademhaling zorgen ervoor dat uw zenuwstelsel rust en ontspanning activeert. Om in een prettig zwemritme te komen is het belangrijk dat u de ruimte. Dat is niet in elk zwembad even gemakkelijk. In kleine zwembad moet u vaak na een paar slagen alweer omdraaien. Dat is niet bepaald ontspannend. 

Optimaal ontspannen

Met de EVAstream tovert u uw zwembad om tot een trainingsfaciliteit. Niet langer heen en weer zwemmen, maar tegen de stroming in. Op een veilige afstand van de machine, zodat u alle bewegingsruimte heeft om te versnellen zonder de kant te raken. Het voelt alsof u in een 25-meterbad zwemt, maar dan gewoon bij u thuis. Laat u leiden door de gekleurde onderwaterverlichting die aangeeft wanneer een oefening start, versnelt of stopt. Zo focust u puur en alleen op uw slagen en uw ademhaling. Het ontspannen kan beginnen.

Kleurentherapie

Waar de meerkleurige onderwaterverlichting van de EVAstream tijdens een zwemtraining functioneel is, zorgt het ook buiten de trainingen voor ontspanning. Elke kleur heeft zo zijn eigen werking op uw gesteldheid. Zo is rood goed voor uw hart en longen, oranje geeft u energie, groen en blauw zorgen voor rust en geel maakt u vrolijk.

Of u zwemt om af te vallen, conditie op te bouwen, te ontspannen of meer spieren te krijgen, met een EVAstream zwemmachine krijgt u de beste resultaten. Benieuwd of een EVAstream iets voor u is? Probeer het gratis uit in één van onze testbaden.

 

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy