EVA LED lijnverlichting: energiebesparend en servicegericht

Van TL verlichting naar LED lijnverlichting

In de zomer van 2015 werd de TL verlichting van Tenniscentrum Meppel vervangen door EVAline sport LED lijnverlichting van EVA Optic. De zes indoor tennisbanen worden sindsdien vanaf de naastliggende perrons middels gekantelde lichtmodules verlicht. Een weloverwogen aanschaf die alle verwachtingen meer dan waar maakt, zo blijkt uit mijn gesprek met Silvester Jorna en Arjen Bijsterbosch.

Nog maar kort geleden geland van een werkvakantie in Azië ontvangt Silvester Jorna, tennistrainer en eigenaar van TennisMeppel, mij in Tenniscentrum Meppel. Jorna is sinds april 2015 zijn eigen tennisschool TennisMeppel gestart in Tenniscentrum Meppel, maar is al sinds 1977 tennisleraar in Meppel. Als eerdere hoofdtrainer- en coach van MLTC heeft hij ervaring opgedaan in alle facetten van het verenigingsleven en gecoacht op diverse wedstrijdniveaus, waaronder de eredivisie. Zijn hoogtepunt was een wild card voor Roland Garros voor de destijds 16-jarige Noelle van Lottum.

Onopvallende verlichting

Wanneer ik Jorna vraag naar de reden voor de vervanging van de eerdere TL verlichting blijkt dat de verlichting onder andere zorgde voor een overbelichting van één van de tenniszalen. Jorna: “Een aantal jaren geleden is Tenniscentrum Meppel van drie naar zes tennisbanen uitgebreid en werd hiervoor een extra hal aangebouwd. De verlichting is destijds gebaseerd op het eredivisie-niveau waarin wij toen speelden. Daarvoor is een lux waarde per m² vastgesteld. Tijdens de lichtberekening is besloten de lux waardes te verhogen, wat later veel te fel bleek. Wanneer je in de oude hal tenniste keek je vol in het tegenlicht van de nieuwe hal. Dat werd als erg onprettig ervaren, waardoor vele spelers niet in de “donkere hal” wilden spelen. Er is uiteindelijk besloten om van elke drie lampen één lamp uit te schakelen, maar ook dat bleek nog te veel licht.”

Het verschil tussen de eerdere TL verlichting en de LED lijnverlichting van EVA is volgens Jorna duidelijk op te merken. “De huidige verlichting van Tenniscentrum Meppel vind ik echt perfect! Het meest unieke vind ik dat de verlichting mij niet opvalt. Waar ik eerder de baan opliep en duidelijk merkte dat de verlichting aanstond, loop ik nu op de baan maar merk ik niet dat ik onder kunstlicht speel. Het voelt voor mij en veel van mijn leerlingen als daglicht. In welke hal of op welke baan je ook speelt, je hebt nergens meer last van tegenlicht of verblinding vanuit de andere hal.”

Unieke verblindingsfactor

De lage verblindingsfactor (UGR<19) van EVA’s LED lijnverlichting zorgt voor een prettig, rustig lichtbeeld. Bovendien is de LED verlichting van EVA flikkeringsvrij waardoor er geen storend stroboscopisch effect optreedt bij snelle ballen. Reguliere armaturen zijn hier niet op ingesteld, wat nadelige invloed kan hebben op het spel. Ook Jorna merkt hierin duidelijk een verschil. “Als je een hoge bal wil smashen zie je de verlichting uiteraard hangen en is het mogelijk dat je in de lichtlijn kijkt. Toch heb je bij EVA’s LED lijnverlichting daar beduidend minder overlast van dan bij andere verlichtingssystemen. Geen enkel verlichtingssysteem zal deze overlast kunnen vermijden. Immers, als je op een buitenbaan tennist heb je hetzelfde probleem met de zon, niet waar?”

Energiebesparend en servicegericht

De keuze voor LED verlichting van EVA Optic was voor Arjen Bijsterbosch, eigenaar van Tenniscentrum Meppel, snel gemaakt. Naast het feit dat Bijsterbosch gedegen onderzoek heeft uitgevoerd naar de diverse mogelijke producten, stond kwaliteit en duurzaamheid bij hem hoog in het vaandel. Bijsterbosch: “EVA’s LED verlichting heeft Tenniscentrum Meppel de afgelopen 1,5 jaar al een energiebesparing van 30 procentopgeleverd. Daarnaast vind ik het van belang, daar waar mogelijk, samen te werken met lokale ondernemingen. Wanneer er service nodig was, heeft EVA zichzelf bewezen door het snel op te lossen”.

Ook Silvester Jorna is zeer te spreken over de service van EVA Optic: “Enige tijd geleden was één van de armaturen gekanteld. Binnen een uur was er een monteur aanwezig en werd het tijdens mijn training, zonder enige overlast, gerepareerd. Uiteraard is dat deels het voordeel van lokale ondernemingen, maar ook de service zelf was perfect!”.

EVA’s LED lijnverlichting zorgt volgens Jorna voor een andere omgang van de spelers met de verlichting. Jorna: “Wanneer ik een andere tennishal binnen loop merk ik direct een verschil met de verlichting van Tenniscentrum Meppel. Ik heb een periode les gegeven in een tennishal waar lichtbakken per baan hangen in plaats van het mooie EVAline systeem van EVA Optic. Je merkt dan dat wanneer er op de baan naast je niet wordt gespeeld, je in een erg donker gat kijkt. Met onze vorige verlichting was dat ook zo. Je huurde een baan en alleen die baan werd verlicht. Vaak zette men dan ook de lampen van de baan ernaast aan, wat natuurlijk erg energie onzuinig is. Door EVA’s LED lijnverlichting is dat niet meer nodig. De baan naast je wordt automatisch tot de helft van de baan verlicht. Ik zie geen verlichtte tennisbanen meer zonder spelers”.

Grote tennistoernooien

De huidige lux waardes van EVA’s LED lijnverlichting in Tenniscentrum Meppel zijn berekend voor zowel wedstrijdtennissers als recreatiespelers. Door EVA’s LED verlichting is het voor Tenniscentrum Meppel tevens mogelijk om grotere tennistoernooien te organiseren. “In het verleden konden we door de lichte en donkere hal geen toptennisser of toernooi in de donkere hal plaatsen. Nu is ons aanbod vergroot doordat alle banen hetzelfde verlicht zijn. Dat biedt veel meer flexibiliteit en zorgt niet meer voor een onderlinge strijd wie op welke baan wil tennissen”, aldus Jorna.

Wanneer ik Jorna afsluitend vraag of EVA’s LED verlichting zijn verwachtingen waarmaakt reageert hij enthousiast: “Meer dan dat zelfs! Een ieder die hier speelt vindt het erg fijne verlichting, daar heb ik nog nooit een klacht over gehoord. Tenniscentrum Meppel is een erg prettige ruimte geworden, met fijne tennisbanen. Ik ben van mening dat de nieuwe LED verlichting daar absoluut een rol in speelt!”.

Door Anouk Mandemaker, marketingmedewerker EVA Optic

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy