De Boetzelaer: een ‘Monsterklus’ met een spectaculair resultaat

Op donderdag 28 februari 2019 slaat het noodlot toe. Door een defect in een drankenautomaat brandt zwembad De Boetzelaer in Monster helemaal af. Aangeslagen, maar ook vastberaden riep directeur en oprichter Peter Wielaart: “Binnen twee jaar moet er een nieuwe zwembad staan”.

Eind mei 2021 is dit een feit. Het nieuwe zwembad is mooier, groter en moderner. “Het bad is volledig gericht op beleving”, vertelt Johnny Jonkers, projectleider bij Hellebrekers. “Mensen kunnen zich hier de hele dag vermaken met de interactieve glijbaan, een whirlpool voor 20 personen, speelelementen in het water en een keuken waar menig horecaondernemer van droomt.”

Rots in de branding

Het nieuwe zwembad is letterlijk en figuurlijk een rots in de branding. Geïnspireerd op het Caribisch gebied koos BAS1S Architecten voor een abstracte weergave van een rots als exterieur. Dit thema is in het interieur terug te zien in de rotsformaties, palmbomen en kleurrijke kunstwerken aan de wand. Waar de meeste zwembaden voor een wit plafond kiezen, om zoveel mogelijk licht te creëren, koos De Boetzelaer voor zwart. “Dat zorgt voor extra beleving in combinatie met de rotswanden aan de zijkant”, legt Jonkers uit.

Geen omkijken naar verlichting

Om de donkere kleur van het plafond te compenseren, en ervoor te zorgen dat het water er licht en fris uitziet, installeerde Hellebrekers EVA Optic boven- en onderwaterverlichting. De lijnverlichting is daarom ook in zwart uitgevoerd, zodat deze mooi wegvalt in het plafond. Bij de lichtmeting kwam naar voren dat op het wateroppervlak, ondanks het donkere plafond, toch 500 lux lichtopbrengst haalde. “EVA Optic is gespecialiseerd in LED verlichting, specifiek voor de agressieve zwembadomgeving. We kennen de kwaliteit en weten dat we daar heel lang geen omkijken naar hebben. Als we het onderhoud in eigen beheer hebben, dan is dat erg belangrijk. Daarnaast is de verlichting DMX-gestuurd, waardoor we de onderwaterverlichting bijvoorbeeld in alle kleuren van de regenboog kunnen zetten. Hiermee maken we van De Boetzelaer een echt belevingsbad.”

Veilig en spectaculair

Met de boven- en onderwaterverlichting van EVA Optic is er voldoende licht om veilig te recreëren. Om ondanks de warme uitstraling van de zwemzalen toch een frisse schone aanblik van het water te krijgen, is er voor lichtlijnen met een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin gekozen. Met deze dimbare verlichting kan er extra sfeer gecreëerd worden bij speciale gelegenheden. “Ik ben heel tevreden over de verlichting”, zegt Jonkers enthousiast.

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy