Auto Temperature System (ATS) verlengt LED levensduur

Het effect van een warme zwembadomgeving op LED verlichting

Er zijn maar weinig omgevingen waar meer van een verlichtingssysteem wordt geëist dan in een zwembad. Warmte, vocht en chloor: nog vaak wordt onderschat hoe groot de invloed van deze factoren is op de producten die zich in een zwembad of waterpark bevinden. LED zwembadverlichting van EVA Optic speelt in op de cruciale factoren binnen het zwembadklimaat door ATS optioneel aan haar producten toe te voegen. Hoe dat werkt? Dat lichten we graag toe!

Oplopende temperaturen

Een ieder is bekend met de hoge temperaturen in een zwembad: 32°C luchttemperatuur op vloerniveau is immers heel normaal. Maar hoe warm zal het worden boven in de zwemzaal, op zo’n zes meter hoogte? Warmte stijgt tenslotte op, waardoor de warmteontwikkeling bovenin de zwemzaal (boven het luchtbehandelingskanaal) flink kan toenemen. Een zonnige zomerdag, ’s nachts de luchtbehandeling in eco-stand of geen luchtbehandeling door een onverwachte storing zorgen voor nog hogere temperaturen.

Verlichtingsarmaturen moeten deze extreme temperaturen jarenlang, dag in dag uit, kunnen verdragen. Naast de temperatuur die zich binnen in het armatuur ontwikkelt, moet het armatuur ook bestand zijn tegen de extreme temperatuur boven het bad. De warmteontwikkeling in zwembaden valt ver buiten de mogelijkheden van standaard verlichtingsarmaturen. Armaturen die op papier geschikt lijken voor zwembadomgevingen, zijn vaak onvoldoende berekend op de praktijk en temperatuurpieken. Lichtbronnen, ook LEDs, worden dan voortdurend overbelast waardoor de levensduur exponentieel afneemt, als ze het niet al vroegtijdig begeven.

ATS

EVA Optic ontwikkelde speciaal voor zwembaden en waterparken een volledige productlijn om uw accommodatie van A tot Z uit te lichten: de Aqua HE productlijn. De armaturen binnen deze productlijn zijn voorzien van enkele innovatieve technieken om de LED levensduur maximaal te beschermen, zoals ATS (Auto Temperature System) en een groter koelend vermogen. Immers, in ieder stap in het ontwerp-, ontwikkel- en productieproces van deze productlijn wordt rekening gehouden met de extreem hoge temperaturen. Door ATS is de LED beveiligd door de temperatuur te begrenzen op 65°C. Wanneer deze temperatuur in het armatuur wordt bereikt, dimt de verlichting automatisch licht terug. Het verschil is echter zo minimaal, dat het met het blote oog niet waarneembaar is. De LEDs in de armaturen worden door deze slimme technologie op een unieke wijze beschermd om zo een optimale levensduur mogelijk te maken.

NTC aansluiting

Alle zwembadarmaturen van EVA Optic kunnen optioneel worden voorzien van ATS, met uitzondering van EVA LED onderwaterverlichting. EVA’s onderwaterlampen krijgen op basis van waterkoeling een soortgelijke bescherming. Om ATS te activeren dient vanaf 2018 bij alle RGBW armaturen de gele en paarse NTC kabel op de blauwe printplaat te worden aangesloten. Indien dit niet wordt aangesloten zullen de RGBW armaturen op 10 procent branden. Deze vernieuwde instelling zorgt voor een optimale benutting van de LED levensduur. In de handleiding van ieder armatuur omschrijven wij stap voor stap hoe u de NTC kabels dient aan te sluiten. Op een later moment zal deze instelling ook van toepassing worden voor de mono verlichtingsarmaturen van EVA Optic.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen? Neemt u dan gerust contact met ons ons op! Wij staan u graag te woord.

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy