Aquafun-Sportiom

Zwembad AquaFun doet haar naam eer aan met spetterende nieuwe sfeerelementen

Zwembad AquaFun, in het Sportiom in Den Bosch, is na maandenlange renovatiewerkzaamheden helemaal klaar voor de heropening. Het resultaat is verbluffend. De bruine grotten en de bandenglijbaan zijn verdwenen. In plaats daarvan prijken er twee gloednieuwe glijbanen, is er een spraypark voor de kleintjes én heerst er een spectaculaire sfeer. Dit mede dankzij de meer dan 200 gekleurde boven- en onderwaterlampen van EVA Optic, die meebewegen op de maat van de muziek.

“Kijk en luister”, vertelt Bob van Soest, regiomanager van exploitant Sportfondsen Nederland enthousiast aan het Brabants Dagblad. Met één druk op de knop van het bedieningspaneel verandert het licht van donker naar felle flitsen. Er klinkt gerommel uit de boxen. Er is een onweersbui op komst. En dat zie je. Op het scherm, maar ook aan het golfbad dat automatisch begint te bewegen. Van de onweersbui schakelt Bob gemakkelijk over naar een disco-setting, met een bijpassende lichtshow en knallende house-muziek. “Hier kun je wel een mooi feestje geven, toch?”, vraagt hij trots.

Disco-effect

Beleving stond vanaf de start van het project centraal. “Eigenlijk wilde het zwembad bewegende verlichting, zoals in een discotheek”, vertelt verlichtingspecialist Martijn van der Ziel van EVA Optic. “Door het zwembadklimaat zijn dergelijke systemen niet geschikt voor deze toepassing. Daarom hebben we een paal ontworpen, waarop meerdere Hydra spotlights gemonteerd zijn. Zodat je vanaf één punt diverse plekken belicht en gemakkelijk verschillende sferen creëert.” In plaats van een ronddraaiende lamp, gaan nu de lampen om-en-om aan. Dat simuleert een draaiende beweging. Zo kreeg de Aquafun het gewenste discotheek-effect én een unieke lichtoplossing die jarenlang meegaat.

Unieke totaalbeleving

“Soms denk je dat je werk niet leuker kan worden, maar dit project overstijgt echt alles”, vertelt projectleider Leo Lorijn van Betuwtech enthousiast. “De attracties, de audio, de videobeelden op het scherm en de RGBW boven- en onderwaterverlichting, komen allemaal prachtig samen. Die totaalbeleving, daar ben ik heel trots op.” 

Supersnelle sfeerwisselingen

Dagelijks wordt de sfeer in het zwembad bepaald door een voorgeprogrammeerd ochtend-, middag- en avondprogramma. De badmeesters kunnen naar wens het volume en de bron (radio, computer of scherm) van de muziek aanpassen. Is er een speciaal evenement, zoals een filmavond, verjaardag of discozwemmen, dan is één druk op de knop voldoende om het hele zwembad in een bijpassende sfeer te zetten. 

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe belevingselementen bieden het Sportiom de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen te enthousiasmeren voor een bezoek aan de Aquafun. “Het zwembad kun je nu ook verhuren voor kinderfeestjes en bedrijfsuitjes”, aldus Lorijn. “Met één druk op de knop danst de verlichting en draait Armin van Buuren op het scherm.”

Veiligheidsmaatregelen

Naast een optimale beleving is veiligheid ook een belangrijk aandachtspunt, waar goed rekening mee gehouden is. Lorijn: “De RGBW verlichting van EVA Optic is helder van kleur. Dat maakt dat je als toezichthouder kunt genieten van de vrolijke kleuren en tegelijkertijd het overzicht in en om het bad goed bewaakt.” Als extra veiligheidsmaatregel implementeerde Betuwtech een noodknop, waarmee de verlichting in één keer overschakelt naar een witte kleur. Ook het beeld en geluid stopt automatisch bij het activeren van de knop.

Een frisse afsluiting

Het afronden van het project heeft Lorijn gevierd met een frisse duik. “Vanuit het water keek ik om mij heen en zag ik nog eens hoe mooi alles bij elkaar komt. Het is echt fantastisch. Ik voelde me even weer jong.”

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op.

Delen

Copy Link to Clipboard

Copy