Projectbeschrijving

Het Noorderparkbad in Amsterdam werd eind 2015 nieuw gebouwd. EVA Optic leverde de LED verlichting voor dit sfeervolle openbare zwembad.


De unieke ruitvormige houten dakconstructie vormde een mooie uitdaging voor onze lichtadviseurs. EVA's adviseur Jan van Loon bedacht een unieke oplossing met zwart geanodiseerde EVAline armaturen. De zwarte EVAline armaturen werden ingebouwd in het houten plafond. De verdeling van de armaturen zorgt niet alleen voor optimaal gelijkmatige uitlichting, maar versterkt bovendien ook het design van de accommodatie. De vereiste lichtopbrengst van 500 lux (600 lux bij start- en keerpunten) werd ruimschoots behaald.


Daarnaast werden er in diverse bassins EVA LED onderwaterlampen toegepast. Deze onderwaterlampen verhogen niet alleen de sfeer, maar zijn ook nuttige hulpmiddelen voor toezichthouders. Door de juiste selectie van lichtkleur dringt het licht ver door in het water. Het licht wordt slechts minimaal geabsorbeerd waardoor het bassin egaal, tot op de bodem wordt verlicht.


Boven het recreatiebad werden EVA Classic LED downlights (type Aqua HE) in de plafonds ingebouwd. Deze armaturen zijn tevens gebruikt voor de entree, kleedruimtes en natte ruimtes elders in het gebouw. De Aqua HE armaturen van EVA Optic zijn specifiek ontwikkeld voor zwembadomgevingen, waar de eisen op het gebied van warmte, vocht en chloordampen hoog zijn. Reguliere verlichting is niet geschikt om hier toe te passen. De verlichting van EVA Optic is veilig en voldoet aan alle nationale en internationale normen en richtlijnen op gebied van materialen en bevestigingen in zwembadomgevingen.


Begin mei 2016 heeft het Noorderparkbad in Amsterdam de Amsterdamse Architectuurprijs gewonnen. Vertegenwoordigers van architectenbureau Architekten Cie. en de Gemeente Amsterdam ontvingen tijdens het jaarlijkse Architectenbal de gouden medailles die tot deze prijs behoren.

Projectinformatie

  • Projectnaam: Noorderparkbad

  • Plaats: Amsterdam

  • Branche: Zwembaden en waterparken